Program Hakkında
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı, sektöre dair gerekli teorik ve pratik bilgi ve becerilerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası platformda rekabet edebilecek nitelikte yerel ve dünya mutfaklarını tanıyan ve hazırlayabilen, yiyecek içecek sektöründe üst düzey yöneticilik yapabilen, yemek pişirebilmenin yanında mutfağın diğer disiplinlerle olan ilişkisini de analiz edebilen şef adayları yetiştirmeyi amaçlar. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı tecrübeli ve bilgili Gastronomi Uzmanları yetiştirmeyi hedefler. Öğrencilerin dünyadaki değişimleri yakından takip edebilecekleri ortamlar yaratmak ve sektörle birebir ilişki kurarak öğrencilerin pratik becerilerini artırmak programın hedefleri arasındadır. Öğrencilerin farklı kültürler ve mutfaklara ilişkin bilgi birikimlerini artırabilmek adına seminer ve atölye çalışmaları düzenlemek ve sektörünü önde gelen şef ve gurmeleri ile öğrencileri sürekli bir araya getirmek hedeflenir.
Eğitim Olanakları
Gastronomi programının amacı mutfak kültürünün estetik düzeyinin yükseltilmesi ve korunup geliştirilmesi için oluşturulmuştur. Gastronomi, kendini aşçılık, işletme konusunda geliştirmek isteyenler için ideal bir bölümdür. Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi programı farklı işletme veya yemeğe merakı olanlar için daha öncelikli bir lisans programıdır. Yurt içi ve dışı ünlü restoranlar veya otellerde çalışmak için uygun fırsatları öğrencilere sunar. Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi programı öğrencilere sunduğu uygulamalı mutfağı ile teoriyi uygulama ile harmanlama olanağı sunar. Öğrencilerin üniversite içinde de haftalık iş deneyimi kapsamında çalıştıkları restoran ve konuk ağırlama evi mevcuttur.
Kariyer Alanları
Gastronomi uzmanları; turizm, seyahat ve ulaştırma sektörlerinde restoran veya otel gibi yoğun olarak müşterilerin yararlandığı yeme, içme, eğlenme ve konaklamanın da birlikte yapılabildiği uygun mekânları bulunan yerlerde çalışırlar. Genellikle özel müşteri portföyüne sahip toplantı ve yemeklerin verilebildiği büyük lokanta ve restoranlarda çalışma imkânları mevcuttur. Gastronomi uzmanları ayrıca gıda ürünlerinin işlendiği ve anında müşteriye sunulabildiği yerlerde görev yaparlar. İlave olarak yemek veren endüstriyel usullerle üretim yapan yemek fabrikalarında da görev yaparlar. Aynı şekilde hizmetler sektörü alanında da gelişerek değişen restoran ve fast food işletmeleri de istihdamda etken olabilecektir. Ayrıca, öğrenciler yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak bu alanda doktor unvanına da sahip olabilirler.
İletişim
Turizm ve Otel İşletmecliği Yüksekokulu
Eğitim ve Lisansüstü Bilimler Merkezi, GE126
Tel: +90 392 671 1111 Dahili: 2391
Yüksekokul E-posta: secretary-sthm@ciu.edu.tr
Müdür E-posta: hozgit@ciu.edu.tr
Zorunlu Dersler
Birinci Dönem
OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ-I
Ders Kodu
ENGL141Kredi
3Teorik Saat
2Pratik Saat
2AKTS
4GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ
Ders Kodu
GACA101Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5GASTRONOMİDE YİYECEK ÜRETİMİ–I
Ders Kodu
GACA103Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5MUTFAK TEKNİKLERİ–I
Ders Kodu
GACA105Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6GASTRONOMİDE HAFTALIK İŞ DENEYİMİ-I
Ders Kodu
GACA151Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
1BİLGİSAYARA GİRİŞ
Ders Kodu
ITEC110Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
4BESLENME, HİJYEN VE SANİTASYON
Ders Kodu
NUTR150Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
3TÜRK DİLİ
Ders Kodu
TREG100Kredi
0Teorik Saat
2Pratik Saat
0AKTS
2TÜRKÇE
Ders Kodu
TURK100Kredi
0Teorik Saat
2Pratik Saat
0AKTS
2İkinci Dönem
OKUMA VE YAZMA BECERİLERİ-II
Ders Kodu
ENGL142Kredi
3Teorik Saat
2Pratik Saat
2AKTS
4GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARİ İÇİN YİYECEK TEKNOLOJİSİ
Ders Kodu
GACA102Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6GASTRONOMİDE YİYECEK ÜRETİMİ–II
Ders Kodu
GACA104Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5MUTFAK TEKNİKLERİ-II
Ders Kodu
GACA106Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6MUTFAK VE YİYECEK TERMİNOLOJİSİ
Ders Kodu
GACA108Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6GASTRONOMİDE HAFTALIK İŞ DENEYİMİ-II
Ders Kodu
GACA152Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
1MEDENİYET TARİHİ
Ders Kodu
HIST100Kredi
0Teorik Saat
2Pratik Saat
0AKTS
2MODERN TÜRKİYE TARİHİ
Ders Kodu
TARH100Kredi
0Teorik Saat
2Pratik Saat
0AKTS
Üçüncü Dönem
YİYECEK VE İÇECEK İÇİN MUHASEBE İLKELERİ
Ders Kodu
ACFN205Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6MESLEKİ MUTFAK SANATLARI İNGİLİZCESİ-I
Ders Kodu
ENGL209Kredi
3Teorik Saat
2Pratik Saat
2AKTS
4SERBEST SEÇMELİ
Ders Kodu
FREEXX1Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5GASTRONOMİDE YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ
Ders Kodu
GACA201Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
7GASTRONOMİDE YİYECEK ÜRETİMİ-III
Ders Kodu
GACA203Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5GASTRONOMİDE HAFTALIK İŞ DENEYİMİ-III
Ders Kodu
GACA251Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
1Dördüncü Dönem
MESLEKİ MUTFAK SANATLARI İNGİLIZCESİ-II
Ders Kodu
ENGL210Kredi
3Teorik Saat
2Pratik Saat
2AKTS
4SERBEST SEÇMELİ
Ders Kodu
FREEXX2Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5SEKTÖR STAJI-I
Ders Kodu
GACA200Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
5YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ
Ders Kodu
GACA202Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
7GASTRONOMİDE YİYECEK ÜRETİMİ-IV
Ders Kodu
GACA204Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE SATIN ALMA VE MALİYET KONTROLÜ
Ders Kodu
GACA206Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5GASTRONOMİDE HAFTALIK İŞ DENEYİMİ-IV
Ders Kodu
GACA252Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
1Beşinci Dönem
SERBEST SEÇMELİ
Ders Kodu
FREEXX3Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ
Ders Kodu
GACA301Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
4GASTRONOMİDE YİYECEK ÜRETİMİ-V
Ders Kodu
GACA303Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5GASTRONOMİDE HAFTALIK İŞ DENEYİMİ-V
Ders Kodu
GACA351Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
1GIDA MEVZUATI
Ders Kodu
ILAW323Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSİ-I
Ders Kodu
UNISXX1Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6Altıncı Dönem
SERBEST SEÇMELİ
Ders Kodu
FREEXX4Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6SEKTÖR STAJI-II
Ders Kodu
GACA300Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
5YİYECEK VE İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Ders Kodu
GACA302Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5GASTRONOMİDE YİYECEK ÜRETİMİ-VI
Ders Kodu
GACA304Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5TATLI VE PASTA SANATI
Ders Kodu
GACA306Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
4GASTRONOMİDE HAFTALIK İŞ DENEYİMİ-VI
Ders Kodu
GACA352Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
1ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSİ-II
Ders Kodu
UNISXX2Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6Yedinci Dönem
MUTFAK PLANLAMASI VE TASARIMI
Ders Kodu
GACA401Kredi
3Teorik Saat
2Pratik Saat
2AKTS
6GASTRONOMİDE YİYECEK ÜRETİMİ-VII
Ders Kodu
GACA403Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6UNLU MAMÜL ÜRETİMİ
Ders Kodu
GACA405Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5GASTRONOMİDE HAFTALIK İŞ DENEYİMİ-VII
Ders Kodu
GACA451Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
1SECMELİ DERS-I
Ders Kodu
GACAXX1Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6SEÇMELİ DERS-II
Ders Kodu
GACAXX2Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6Sekizinci Dönem
GASTRONOMİDE YİYECEK ÜRETİMİ-VIII
Ders Kodu
GACA404Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5SOĞUK MUTFAK
Ders Kodu
GACA406Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE ETİK VE SOSYAL SORUMLULUK
Ders Kodu
GACA408Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6GASTRONOMİDE HAFTALIK İŞ DENEYİMİ-VII
Ders Kodu
GACA452Kredi
0Teorik Saat
0Pratik Saat
0AKTS
1SEÇMELİ DERS-III
Ders Kodu
GACAXX3Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6SEÇMELİ DERS-IV
Ders Kodu
GACAXX4Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6Seçmeli Dersler
YİYECEK ANTROPOLOJİSİ
Ders Kodu
GACA102Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE PAZARLAMA İLKELERİ
Ders Kodu
GACA207Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5KAHVALTI AŞÇILIĞI
Ders Kodu
GACA446Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5ZİYAFET YONETİMİ
Ders Kodu
GACA307Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5EĞLENCE VE DİNLENCE YÖNETİMİ
Ders Kodu
TRHM441Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6SAĞLIK TURİZMİ
Ders Kodu
TRHM415Kredi
3Teorik Saat
2Pratik Saat
1AKTS
5GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI İÇİN YİYECEK TEKNOLOJİSİ
Ders Kodu
GACA443Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5KASAPÇILIK
Ders Kodu
GACA447Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6Vejeteryan Mutfağı
Ders Kodu
GACA441Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
5ŞARAP BİLİMİ
Ders Kodu
GACA308Kredi
3Teorik Saat
3Pratik Saat
0AKTS
6TC Adaylar
T.C. Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen sınavlarda başarılı olup tercihleri doğrultusunda üniversitemize kayıt yapmaya hak kazanan ögrenciler, kayıt için gerekli belgeleriyle, tüm Türkiye genelinde bulunan Kayıt ve İrtibat Ofislerimizden veya KKTC’de Tanıtım Müdürlüğümüzden kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.
Detaylı Kayıt- Kabul bilgileri için tıklayınız.
KKTC Adaylar
KKTC vatandaşı aday öğrenciler ile KKTC’de lise eğitiminin tamamını tamamlamış T.C. vatandaşı öğrencilere yönelik düzenlenen UKÜ Öğrenci Yerleştirme ve Burs Sıralama Sınavı’nda gösterdikleri başarı ve tercih ettikleri programlar doğrultusunda lisans programlarına yerleşirler.
Sınavda başarı gösteren öğrenciler, kayıt işlemlerini KKTC Tanıtım Ofisi’nden yapabilirler.
Lisans programlarımıza başvurularınızı online olarak direkt başvuru portalı üzerinden yapabilirsiniz. Bilgilerinizi doğru bir şekilde doldurun ve başvuru formunun son sayfasında listelenen tüm gerekli belgeleri yükleyin.
Gerekli belgeler;
- Doldurulmuş başvuru formu,
- Yüksek/İkincil Sertifika veya eşdeğerleri (ör. O/A'Level, WAEC/NECO)
- İngilizce Dil yeterliliğinin kanıtı: TOEFL (65 IBT) veya IELTS (5.5). Bu belgelere sahip olmayan öğrenciler, kampüse varışlarından sonra UKÜ İngilizce yeterlilik sınavına gireceklerdir,
- Uluslararası pasaport/doğum belgesinin taranmış kopyası,
- Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış UKÜ Kural ve Yönetmelikleri belgesi (online başvuru sırasında indirilebilir).
UKÜ, lisans programlarında pek çok burs ve indirim olanağı sunar.
TC Adaylar
- Başarıyı özendiren ve ödüllendiren burslar ve daha fazlası için tıklayınız.
KKTC Adaylar
- Akademik Başarı Bursları ve daha fazlası için tıklayınız.
Uluslararası Adaylar
- Akademik Başarı Bursları ve daha fazlası için tıklayınız.
Öğrenim Ücretleri her akademik yılın başında belirlenir. UKÜ’ye kayıt yapmaya hak kazanan aday öğrenciler Eğitim Ücreti Hesaplama sistemi doğrultusunda ücretlerini öğrenebilirler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programı hedefleri aşağıdaki gibidir:
- Kaliteli eğitimi sayesinde akademik ve endüstriyel alanlara başarılı girişimciler, yöneticiler, çalışanlar ve akademisyenler kazandırmak,
- İlgili sektör ve işletmelerin ana faaliyetleri hakkında bilgi edinme becerisi kazandırmak,
- Gıda üretimi, yiyecek-içecek yönetimi, mutfak becerileri, yiyecek-içecekte muhasebe ve maliyet kontrolü gibi dersler aracılığıyla öğrencilere temel sektörel bilgiler kazandırmak,
- Öğrencilerin yemek ve mutfakla ilgili kavramları değerlendirme, yeni trend ve konuları araştırıp belirleme, ilgili konuları tartışma, kanıt ve araştırmaya dayalı çözüm sunma yeteneklerini arttırmak,
- Öğrencileri sektör yöneticileriyle buluşturmak, öğrencilerin daha fazla ağ kurmasına ve farklı sektör paydaşlarıyla ilişkiler geliştirmesine yardımcı olmak.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programından mezun olan öğrenciler;
PÇ1: Türk ve dünya mutfağını ve bu mutfaklarla ilgili teknikleri tanıyabilecektir.
PÇ2: Türk mutfağının keşfedilmesine ve korunmasına katkıda bulunabilecektir.
PÇ3: Küresel ölçekte zengin Türk mutfağının tanıtılmasına katkıda bulunabilecektir.
PÇ4: Sağlık ve güvenlik protokollerini çalışmalarının odak noktası olarak içselleştirebilecektir.
PÇ5: Ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet edebilecektir.
PÇ6: Hammaddeden çatala kadar kalite ve yüksek standartları takip edebilecektir.
PÇ7: Yiyecek ve içecek hizmet etkinliklerini organize edebilecek ve yönetebilecektir.
PÇ8: Takım kurma, sorumluluk alma ve örgütsel hiyerarşiye uyma becerilerini geliştirebilecektir.
PÇ9: Ulusal ve uluslararası mutfakların temel ilkelerini benimseyip uygulayabilecektir.
PÇ10: Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilecektir.
PÇ11: Mesleki uygulamalardaki sorunları belirleme ve çözme becerilerini geliştirebilecektir.
PÇ12: Mesleki süreçleri planlayıp sürdürebilir.
PÇ13: Girişimcilik yeteneği kazanabilecek ve geliştirebilecektir.
PÇ14: Sosyal ve etik sorumlulukları tanıma ve uygulama becerilerini geliştirebilecektir.
PÇ15: Temel düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olacaktır.
Öğrencilerin lisans eğitimleri boyunca teorik olarak elde ettikleri bilgileri sektörde uygulayabilmek, çalışma becerisi ve iletişim ağlarını geliştirebilmek, iş tecrübesi edinebilmek ve ilgili programdan mezun olabilmek için staj yapma zorunlulukları vardır. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’na kayıtlı olan öğrencilerin lisans eğitim hayatı boyunca tamamlamaları gereken toplam staj süresi 80 işgünüdür. Programa kayıtlı öğrenciler, 4. ve 6. akademik dönemleri izleyen bitirme sınavları sonrası, yaz tatilleri boyunca staj yapabileceklerdir.
Staj yapacakları kurum ile anlaşmaya varan öğrencilerin zorunlu staj formunu, işyeri veya kurum tarafından onaylanmış olarak staj başlangıç tarihinden en az on beş iş günü öncesinde, staj komisyonu onayına sunması ve komisyona teslim etmesi zorunludur.
- Staja başlamadan önce doldurulması gereken (imzalanmış ve kaşelenmiş) Staj Onay Formuna ulaşmak için tıklayınız.
- Staj esnasında, öğrenci tarafından doldurulması gereken Staj Raporuna ulaşmak için tıklayınız.
- Staj sonunda işveren/müdür/yetkili kişi tarafından doldurulması gereken Stajyer Değerlendirme Formuna ulaşmak için tıklayınız.
- Staj sonunda öğrenci tarafından doldurulması gereken Staja Yönelik Öğrenci Görüşü formuna ulaşmak için tıklayınız.
- Staj dosyasına eklenmesi gereken; ancak staj komisyonu tarafından doldurulacak olan Komisyon Karar Formuna ulaşmak için tıklayınız.
- Staj dosyası Kapak Sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Öğrenci | İsim Soyisim | Deneyim |
Taha Doğan |
Ben Taha Doğan, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları son sınıf öğrencisiyim. Geçtiğimiz yaz, The Bodrum Edition oteli içerisindeki Osman Sezener'e ait Kitchen Bodrum'da staj yapma fırsatı yakaladım. Staj yaptığım dönem içerisinde ekibimizle birlikte Michelin Yıldızı almaya layık görüldük. Bu süreçte mutfaktaki stresi ve heyecanı kontrol etmeyi, sorumluluk almayı öğrendim. Ayrıca mutfak içerisindeki işleyişi, alt üst ilişkilerini ve bakış açımı değiştirdim. Ne yapmak istediğimin daha çok farkına vardım ve bu işin bireysel değil ekip işi olduğunu anladım. Staj süreci boyunca kendimi birçok alanda geliştirmeyi hedeflemiştim ve bunu başardım. Gelecek yıllardaki çabalarım için verimli geçen bir staj deneyimiydi. |
Mezun | İsim Soyisim | Deneyim |
Fatima Amahri |
2019 ile 2023 arasındaki dönemde, UKÜ'de Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans derecesi almak,profesyonel hayatımda dönüştürücü bir deneyim sağladı. Deneyimli ve engin tecrübelere sahip şefler tarafından rehberlik edilen kapsamlı müfredat ve pratik stajlar, mutfak becerilerimi ve bilgisini geliştirmemde kilit bir rol oynadı. |